Wat is stichting Roparun?
De Roparun is in 1992 ontstaan vanuit een weddenschap. Het is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd.
Een Roparunteam bestaat uit maximaal 8 lopers die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen oftewel meer dan 1 ,5 marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal 2 fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins.
Roparun is een afkorting van Rotterdam-Parijs-Run. Rotterdam is de stad waar het allemaal begon. Eerst als start-, later als finishlocatie. Parijs is de lichtstad en was van 1992 tot en met 2003 de stad waar de Roparun finishte. Vanaf 2004 is de route omgedraaid en wordt er gestart vanuit Parijs en vindt de finish plaats op de Coolsingel in Rotterdam.
Geld inzamelen
Het doel van de Roparun is het bijeen brengen van zoveel mogelijk sponsorgeld om het leven van mensen met de ziekte kanker draaglijker te maken.
Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op het halen voor het goede doel. De deelnemende teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Ook zijn de leden van ieder team verplicht Roparun loten te verkopen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel.
Welke doelen ondersteunt Stichting Roparun?
In de afgelopen jaren heeft Stichting Roparun vele doelen kunnen ondersteunen. De opbrengst van de Roparun komt volledig ten goede aan de zorg voor mensen met kanker, ook wel palliatieve zorg genoemd. Er wordt niet zozeer geld aan de medische zorg besteed, want dat biedt immers het ziekenhuis. Maar juist die zorg die zich richt op verbetering van kwaliteit van leven. Een aantal voorbeelden van de doelen Stichting Roparun staan hieronder:
- Roparun Inloophuizen
- Roparun Hospices
- Roparun Vakantiebungalows
- Roparun Kinderdag
- Verpleeghuizen
- Hoofdhuidkoeling
De Stichting Roparun is sterk verbonden met Frankrijk, Belgiƫ en Duitsland. Daarom worden ook ziekenhuizen en initiatieven in Belgiƫ gesteund, zoals o.a. Vlaamse Liga Tegen Kanker (voor Kom op tegen Kanker), Bednet, OLV Ziekenhuis van Asse en Aalst, Sint-Blasius van Dendermonde enz...
Zo kreeg bijvoorbeeld het OLV Ziekenhuis in Asse in 2016 een bedrag van 90.000 euro voor de inrichting van hun nieuwe palliatieve eenheid.
In 2018 kreeg het ziekenhuis van Sint-Blasius in Dendermonde een bedrag van 180.000 euro voor de inrichting van een nieuwe palliatieve eenheid en de aanleg van een stiltetuin.
Wat zijn de resultaten tot nu toe?
Sinds de Roparun in 1992 voor het eerst georganiseerd werd, is al meer dan 88 miljoen euro bijeengelopen. De editie van 2019 bracht een bedrag van meer dan 5,6 miljoen euro op.
Roparunnerstad van het jaar?
De Belgische plaats Zele is al voor de 8e keer op rij verkozen tot Roparunnerstad van het jaar. Zele ging al 11 keer lopen met deze trofee. Het is dus echt de moeite om eens in Zele langs te gaan.
Meer informatie kan je altijd terugvinden op de website www.roparun.nl.